Chișinăul Fără Deșeuri Electrice (DEEE)!

Echipa Asociației Pentru Reciclarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) MoldRec organizează sâmbătă, 2 noiembrie, acțiunea social-ecologică de colectare a DEEE-urilor în sprijinul cetățenilor din municipiul Chișinău. Acțiunea se va desfășura în intervalul orar 11.00-17.00 în scuarul Teatrului Național de Operă si Balet Maria Bieșu.

Astfel toți locuitorii capitalei care doresc să se debaraseze de echipamentele vechi acumulate în casă, pot să le aducă pe 2 noiembrie la cortul asociației în vederea gestionării ecoraţionale a acestor deșeuri (tratare, reciclare, neutralizare).

”Am dat startul acestei campanii din cauza multiplelor solicitări pe care le primim de la personae fizice care sunt solidari cu inițiativa noastră și le pasă de mediul în care trăim.

Dorim să sensibilizăm locuitorii capitalei să nu arunce aceste deșeuri la întâmplare ci să le aducă la noi pentru a fi gestionate corect. Astfel vor putea contribui împreună cu noi la curățarea capitalei de deșeuri electrice și electronice nocive pentru sănătate noastră și mediul ambiant.

Aceasta este prima campanie de acest fel organizată în Republica Moldova. Pe viitor sperăm să organizam astfel de campanii și la nivel național.” declară, Iulian Gamureac, Președintele Asociației MoldRec.

Multe din componentele de bază din majoritatea DEEE-urilor conţin materiale periculoase precum plumb, mercur, arseniu şi cadmiu. Aceste substanţe toxice nu reprezintă o problemă pentru cei care utilizează aparatele conform scopului pentru care au fost create, însă eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm.

MoldRec a fos înființată la începutul acestui an ca o organizație non-profit și a colectat deja de la mai multe organizații circa 15 000 de kilograme de deșeuri începând cu luna iulie.

Pe viitor urmează să-și dezvolte parteneriate cu ONG-uri de profil și organizații de stat în vederea implimentării unui plan național de colectare a DEEE-urilor.

Mai multe detalii despre acțiunea ”Chișinău fără DEEE-uri” puteți găsi pe pagina de facebook a asociației www.fb.com/moldrec.md.

Tags
Share

Leave comment